dissabte, 1 de maig del 2010

EN QUIN PAÍS VIVIM ?

         No sóc massa aficionat al futbol, però si no tinc una altra cosa millor que fer, m’agrada veure els equips interessants, sobretot el Barça que “és més que un club” i quasi sempre juga donant espectacle. Dimecres passat, decidit a gaudir de l’eliminatòria amb l’Inter de Milan, vaig connectar el televisor (TV3) mitja hora abans del partit, on estaven retransmetent amb tota normalitat l’ambient previ al match. La cosa pintava bé... les primeres imatges del Nou Camp i els seus voltants eren impressionants. A les 8’35 em prepare un gin tònic i m’assec còmodament al sofà experimentant l’agradable expectació que precedeix als grans esdeveniments.
        Surten els equips al terreny de joc, flamegen senyeres i banderes blaugranes... cent mil espectadors aplaudint, sona l’himne europeu de la Champions... i de sobte la pantalla es queda a fosques i apareix un cartell: No hay señal. Què casualitat home !! vaig pensar... apaga, encén, torna a apagar i encendre... però res... Canviem de canal, TV1, TV2, Tele 5, la 6, la 7... Antena 3... i tampoc. Serà possible tanta casualitat ?... Serà possible que aquest partit siga de pagament ?
        Una barreja de desesperació i curiositat em va envair, fins que passant i passant canals arribe al número 51, el darrer lloc, on tinc desterrat Canal 9. I sí... allí sí que transmetien el partit, gràcies a Déu. Però, com que no suporte la subjectivitat dels locutors d’aquella casa, vaig llevar la veu a la televisió alhora que connectava la radio, de sempre, molt més professional. De quan en quan canviava, però continuava la foscor i el cartellet, fins que vaig desistir del tot resignant-me a l’única solució possible. La resta dels fets ja són coneguts, el Barça eliminat amb un partit de frontó per uns acovardits italians que vingueren a practicar l’antifutbol.
        Acabat el partit, per curiositat torne a TV3.... miracle !!.... miracle !!... ara ja es podien veure les imatges. Com que sóc un poc ignorant i massa benpensant, vaig imaginar que allò va ser una coincidència, una casualitat tècnica, ja que amb el TDT i les emissions digitals no podien donar-se cap tipus de desconnexió o de censura. I una vegada més vaig pecar de “pardet”, doncs l’endemà, el Levante oferia el següent titular: RTVV impide que el Barça-Inter pueda verse en TV3 tras exigirlo por via notarial a Acció Cultural País Valencià. Debido a esta medida, Canal 9 pudo alcanzar durante la retransmisión del partido una cuota de pantalla del 51 %....  Però, en quin país vivim?... Vol dir que d’estar visible l’emissora catalana no hagueren tingut un nivell d’audiència tan elevat?... Mira, mira... doncs si que hi ha gent que veu la TV3.

          Conec sobradament, he patit, i encara pateixc l’odi visceral mostrat a tot allò que ve de Catalunya i contra aquells que gosem admirar el seu passat, el present i el futur (seguidors del Barça inclosos). És pública i notòria la filosofia d’alguns grups “culturals” i partits politics “valencians”, i la pressió que exerceixen per què clausuren els repetidors del senyal de TV3, però jo pensava que amb les noves tecnologies i la legislació que les regula, el tema de les emissions i recepcions ja estava normalitzat a tot Espanya. Però sembla que no, que qualsevol fanàtic en un arravato de mala llet pot anular un dret fonamental: el lliure accés a la informació. Anem prosperant !!... O siga, que podem rebre a casa tota mena de basura televisiva amb programes que donen ganes de vomitar, esoterisme, pornografia, jocs, tele tenda, tertúlies de l’extrema dreta, futbol angés, concursos sobre temes inimaginables, exaltació de la violència... i mentre tant, alguns il•luminats pretenen aturar la recepció de TV3, un dels canals de màxima qualitat i saber fer.

          La noticia aclareix però, que la mesura del govern valencià sembla una resposta a la decisió de la Generalitat catalana de tallar les emissions de Canal 9 i Punt 2 al seu territori. Si açò és veritat, que no ho dubte d’aquest diari, caldrà preguntar-se i preguntar: Ací què està passant?... A què juguem ?...   No sé quin és el problema tècnic o legal que motiva aquestes picabaralles de campanar: “com tu desconnectes jo també desconnecte ”, però si que conec el rerefons polític i els antecedents d’una llarga història anticatalana que ja dura moltes dècades, per això no tinc dubtes a l’hora d’identificar els responsables. Conec sobradament a aquells que voldrien bastir un mur d’acer al nord del País, just entre Amposta i Vinaròs, imposant una frontera infranquejable on no passaren les idees ni la cultura.

         I mentre tant, deixen obertes de par en par les portes de l’oest i del sud.   Eixes no les tanquen !!.